Offset en digitaal drukken, wat is het verschil?

Heb je jouw ontwerp afgerond en is het helemaal klaar voor de drukkerij? Tijdens het geven van de opdracht aan de drukkerij komen er waarschijnlijk veel keuzes op je af. Lees hier meer.

In de grafische wereld worden veel termen gebruikt. Dit kan voor verwarring zorgen. Je zult bijvoorbeeld ook offset en digitaal drukken voorbij horen komen. Dit zijn de meest gebruikte technieken in de grafische branche. In dit artikel leggen wij uit wat de technieken precies inhouden.

Wat is digitaal drukken?

Digitaal drukken is een techniek die pas sinds begin jaren ’90 wordt gebruikt. Dit maakt het een relatief nieuwe techniek. Digitaal drukken is het meest geschikt voor kleine aantallen, tot ongeveer 2000 stuks. De voordelen van digitaal drukken zijn:

  • Het is mogelijk om op elk item iets unieks af te drukken.
  • De opstartkosten zijn laag.
  • De afdruk is direct droog, hierdoor kan de opdracht snel verwerkt worden.

Wat is offset drukken?

Bij het drukken met een offsettechniek wordt er een beeld aangebracht op een aluminiumplaat. Vervolgens wordt deze offsetplaat nat gemaakt. Alle delen van de plaat die geen beeld bevatten, nemen het vocht op.

Vervolgens wordt er een vette inkt verdeeld over de plaat. Water stoot inkt af, dit zorgt ervoor dat alleen de inkt achterblijft op het beeld. Het beeld wordt gedrukt op een rubberen doek en vervolgens wordt het beeld op papier gedrukt.

Contact

Heb je vragen over de verschillende druktechnieken? Wij geven jou graag advies. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 – 62 88 461.