Het verschil tussen RGB en CMYK?

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? Een vraag die bij veel mensen door het hoofd spelen. Wat het is en wat de verschillen zijn leggen wij uit in dit artikel.

Als je in jouw drukwerk kleur wilt laten drukken moet er logischerwijs kleur gebruikt worden. Ook in kleuren is er onderscheid. Zo zijn er kleuren gevormd worden door licht maar ook kleuren die gevormd worden door pigment. En daar zit zeker verschil in. Wij leggen uit wat RGB en CMYK-kleuren zijn en wat er verschillend is!

Wat is RGB?

Van alle lichtstralen die de zon produceert is er maar slechts een klein deel zichtbaar voor het menselijke oog. Ultraviolet en infrarood zijn bijvoorbeeld niet zichtbaar voor ons. Het licht dat we wel zien is opgebouwd uit drie primaire kleuren, namelijk rood, groen en blauw. Deze kleuren geven gecombineerd wit licht en worden daarom ook wel additieve kleuren genoemd.

RGB-kleuren zijn goed terug te vinden in beeldschermen. Als je heel dichtbij de televisie, de laptop of de computer gaat staan zie je allemaal kleine rood, blauwe en groene stipjes.

Wat is CMYK?

Als er twee van de drie RGB-kleuren worden gemengd ontstaan er secundaire kleuren. Deze kleuren zijn cyaan, magenta en geel (CMY). Met de CMY-kleuren kan er geen zwart gemaakt worden, wat bij RGB wel mogelijk is. Toch kan CMY wel een donkere kleur naar voren brengen, zoals donkerbruin. Daarom wordt zwart vaak verkregen als vierde drukkleur en zo ontstaat het CMYK-kleurmodel. De K die erbij is gekomen staat voor K voor Key en is eigenlijk de kleur zwart.

Door verschillende percentages van elke kleur te gebruiken kan er met het CMYK-model elke andere kleur gemaakt worden van het CMYK-spectrum.

Het CMYK-model wordt ook gebruikt voor het beschrijven van kleuren van objecten die zelf geen licht geven, maar die licht weerkaatsen. CMYK wordt gebruikt voor full color drukwerk en kleurenafdrukken. Hoe meer van een kleur gebruikt wordt hoe donkerder de kleur wordt. Deze kleuren worden ook wel subtractieve kleuren genoemd.

Waar wordt welke kleur voor gebruikt?

Kort samengevat worden de CMYK-kleuren gebruikt voor drukwerk flyers, folders, visitekaartjes etc. RGB-kleuren worden vooral digitaal gebruikt, zoals voor televisieschermen en computerschermen. Maar ook digitale foto’s zijn gemaakt van RGB-kleuren. Het is mogelijk om de RGB-kleuren foto om te toveren naar een CMYK-kleuren foto zodat het gedrukt kan worden. Het probleem wat daarbij ontstaat is dat de kleuren dan niet meer precies hetzelfde zijn. De kleuren die het meeste problemen opleveren zijn blauw en groen.

Drukkerij Zaansprint drukt drukwerk van hoge kwaliteit

Wil je graag drukwerk van hoge kwaliteit met de goede kleurensamenstelling? Dan helpen wij bij Zaansprint graag! Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 6288461.