Drukwerk bestaat in vele verschillende vormen en maten. Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om het drukwerk op verschillende manieren te vouwen. Wij leggen een aantal manieren uit.

Enkele vouw

De eerste vouwmethode die we behandelen is meteen de meest gebruikte. Om een enkelvouw te maken beginnen we met het aanbrengen van een rillijn verticaal door het midden. U mag natuurlijk ook uw eigen creativiteit gebruiken en de rillijn op een andere positie aanbrengen. Probeer bijvoorbeeld ook eens het ontwerp een kwarslag te draaien, zodat de vouwkant aan de bovenkant terecht komt. Het resultaat is een strakke tentkaart.

Wikkelvouw

Na enkelvouw, is wikkelvouw de meest gekozen vouwtechniek voor folders. Vouw een flap naar binnen en vouw vervolgens de andere flap eroverheen. Zorg dat de flap die als eerst gevouwen wordt een paar millimeter korter is dan de flap die eroverheen gaat. Zo voorkomt u dat de folder straks niet netjes dichtgemaakt kan worden.

Zig-zag vouw

De naam zeg het eigenlijk al. De folder wordt in drie delen verdeelt met 2 verticale rillijnen. Vouw beide flappen aan keerzijden naar binnen. Bij een zig-zag vouw moeten alle vlakken even groot zijn.

Luikvouw

Het resultaat van een folder in luikvouw is precies wat u zich voorstelt. Twee flappen die van links en rechts naar dezelfde zijde naar binnen worden gevouwen zoals dat bij een luik gebeurt. De twee flappen mogen elkaar in het midden van de luik nét niet aanraken, zodat beide flappen met gemak geopende en gesloten kunnen worden.

Kruislogvouw

Met de kruislogvouw maakt u van onhandige grote vellen papier een makkelijk vast te houden foldertje. Zoals de naam doet vermoeden, vouwen we eerst een kruis in het midden van het vel. Eerst vouwen we het vel van boven naar beneden zodat er een horizontale lijn midden op de verticale as ontstaat. Vouw vervolgens het vel horizontaal zodat er een nieuwe lijn dwars door de eerste lijn ontstaat. Zo houdt u een formaat over van 1/4e van het ouderlijk formaat. Hierdoor maakt u van een A2 een A4 en van een A3 een A5. Vaak zijn kaarten en programmaboekjes op deze manier gevouwen.

Meert weten?

Wilt u meer weten over het vouwen van drukwerk of bent u benieuwd wat Zaansprint voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar 075 6288461.

Terug naar overzicht