Kleur en emotie

Kleuren spelen een grote rol als het gaat om emoties. Onbewust beïnvloeden kleuren de emoties. De kleur van het drukwerk zal iemand dan ook beïnvloeden. Lees meer over de beïnvloeding van kleur op je emoties in dit artikel.

Natuurlijk hebben we allemaal een lievelingskleur, maar een bepaalde kleur heeft ook invloed op het humeur, de houding en de productiviteit. Ben je benieuwd naar de eigenschappen van verschillende kleuren? Wij hebben een paar kleuren met bijbehorende emoties voor jou op een rijtje gezet!

Kleur je humeur

Wanneer je in een donkere kamer zit is het moeilijk om opgewekt te blijven terwijl je in een zonnige ruimte juist een energie boost krijgt. In een rode ruimte kan de verwarming wel een standje lager terwijl je in een blauwe kamer een paar extra sokken aantrekt. Mensen proberen altijd een verband te leggen tussen ‘warme’ en ‘koude’ kleuren.

Rood

De kleur rood wordt geassocieerd met het lichaam, hartslag of bloed. Er worden vaak positieve associaties gelegd met rood, zoals liefde, energie, kracht, romantiek en passie. Maar er zijn absoluut ook negatieve associaties zoals agressie, pijn en gevaar. Wil je aangeven dat iemand ergens op moet letten? Dan is rood een perfecte kleur. Vandaar dat je deze kleur ook vaak ziet op verkeersborden.

Geel

Geel is de kleur van de zon, verwarmend, stimulerend en sprankelend. Geel straalt vrolijkheid uit.

Blauw

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. Je ziet daarom ook vaak de kleur blauw terugkomen in folders. Het wordt geassocieerd met rust, loyaliteit, geduld, sympathie. Een goede kleur om te gebruiken voor drukwerk.

Groen

Dit is de kleur die wordt geassocieerd met natuur. Bij groen wordt er gedacht aan balans, harmonie, evenwicht, vernieuwing en veiligheid. De negatieve associaties met groen zijn verveling, jaloezie en weerstand.

Oranje

Oranje staat voor alles wat Hollands is. Oranje wekt de emoties inspirerend, smakelijk, actief, warm en stimulerend op. Wil je iemand stimuleren tot een actie? Gebruik dan de kleur oranje.

Zwart

Dit is de kleur van de nacht en de duisternis. Het wordt vaak geassocieerd met dood, mysterie en kracht.

Laat je adviseren door drukkerij Zaansprint

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over kleuren en emoties of wil je juist advies over de beste kleuren voor jouw drukwerk? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 62 88 461.

kleuren explosie