Anamorfose printen

Gezichtsbedrog of illusie. Je kent het wel. Een vertekende afbeelding die je alleen vanuit een bepaalde hoek of hoeken kunt zien en die er erg realistisch en 3D uitziet. Dit wordt ook wel anamorfosen genoemd.

Wat is anamorfose?

Veelal zie je deze tekeningen voorbij komen op straat. Je loopt dan bijvoorbeeld en plotseling zie je ineens een zwart gat voor je. Hoe kan dit? Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je hier enorm van schrikt. Uiteindelijk zie je dat dit een tekening blijkt te zijn en deze gewoon ‘plat’ is. Dat heet anamorfosen. Wij vertellen je hieronder meer over anamorfose printen.

Gewone -en gecompliceerde anamorfosen

Er zijn twee groepen van anamorfosen. De gewone -en de gecompliceerde anamorfosen. De gewone anamorfosen worden vanuit een bepaalde hoek bekeken en de gecompliceerde anamorfosen worden met behulp van spiegels of reflecterende lenzen bekeken. Hierbij duiken de eenvoudige anamorfosen als eerste op.

Natuurlijk –en kunstmatig perspectief

De gezichtshoek waaruit wij objecten waarnemen wordt kleiner naarmate de afstand toeneemt tussen het object en onszelf. Dit wordt natuurlijk perspectief genoemd. De regels waaraan onze waarneming onderhevig is proberen wij hierbij te ontdekken.

Bij kunstmatig perspectief wordt de kunst toegepast en is eigenlijk het omgekeerde van het natuurlijk perspectief. De afstand neemt toe wanneer je de objecten kleiner laat worden. Beiden perspectieven kunnen in een werk gecombineerd worden.

3D Street art

3D Street Art kun je op vele manier gebruiken. Allereerst is het natuurlijk een echte eyecatcher. Vaak zie je ook dat er over de dag heen veel mensen blijven staan om het kunstwerk te bekijken. Het is daarom ook een creatieve insteek om 3D Street Art in te zetten als commerciële uiting om op deze manier je bedrijf of product te promoten. Je kunt hiermee echt indruk maken op jouw potentiële doelgroep. Het is wel van belang om dit aan te vragen, aangezien Street Art meestal illegaal is.

Trompe-l’oeil

Het Franse woord voor gezichtsbedrog is trompe l’oeil. Deze manier van schilderen is zo realistisch dat je het bijna niet van het echt kunt onderscheiden. Vanuit meerdere gezichtspunten zijn deze schilderijen goed zichtbaar. De lichtinval en de schaduwen moeten kloppen met de omgeving in de schilderij. Op deze manier creëer je een sterke illusie.

Anamorfose laten drukken

Wil jij graag een anamorfose laten drukken? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder en kunnen jou ontzorgen voor al je zakelijke drukwerkbehoeften. Ons team aan professionals staat voor je klaar. Drukkerij Zaansprint: Jouw drukwerkspecialist.

Neem contact met ons op