Wat is het verschil tussen offset en digitaal drukwerk?

In de grafische branche zijn er verschillende druktechnieken die worden gebruikt, waaronder offset drukwerk, digitaal drukwerk, zeefdrukken en bijvoorbeeld rotatiedruk.

Offset en digitaal drukwerk zijn de meest voorkomende drukwerk technieken. Wij leggen je uit wat het verschil is tussen deze twee technieken.

Digitaal drukwerk

Voordat we het verschil kunnen uitleggen tussen offset en digitaal drukwerk is het belangrijk om te weten wat offset en digitaal drukwerk daadwerkelijk inhouden.

Digitaal drukwerk is een nieuwe techniek en bestaat sinds eind jaren 90. Een digitale drukpers kan het drukbeeld via de computer doorzetten naar de drukpers waardoor een drukopdracht binnen een paar minuten op de pers kan liggen. Hierdoor is het ook mogelijk om bepaalde data te drukken: bijvoorbeeld een unieke naam op elke flyer. Dit maakt digitaal drukken zeer geschikt voor kleinere oplages van 1 tot 2000 stuks. De opstartkosten van deze machines zijn erg laag. Het eerste vel is ook direct gelijk aan de juiste kleur en bijna meteen droog waardoor het snel verwerkt wordt.

In de afgelopen 10 jaar is digitaal drukwerk sterk in opkomst doordat de oplages steeds lager worden en communicatie op het drukwerk wordt persoonlijker. De techniek wordt constant verbeterd waardoor de kwaliteit vergelijkbaar of zelfs beter is dan andere technieken.

Offset drukwerk

Een andere techniek naast digitaal drukken is offset drukken. Offset drukken is een techniek waarbij drukplaten, vaak gemaakt van aluminium, in een drukpers geplaatst worden. Deze platen zijn belicht met de bedrukking. Om deze reden heb je voor elke drukkleur een aparte drukplaat nodig. De platen worden vochtig gemaakt en alle niet belichte onderdelen nemen dit vocht aan. De inkt wordt daarna op de plaat aangebracht waarbij alleen de belichte onderdelen de inkt opnemen.

Dit is een lange procedure, want voordat de definitieve oplage gedrukt wordt zijn er vaak meer dan 100 drukvellen nodig om de juiste kleur te creëren. Doordat er gebruik wordt gemaakt van drukplaten en chemicaliën is offset drukwerk slechter voor milieu dan digitaal drukken.

Opvallend is dat oplages vanaf 2000 stuk voordeliger zijn behalve bij speciale papiersoorten of kleine formaten. Pantone kleuren zijn toepasbaar bij offset drukwerk, maar helaas kom dit steeds minder voor.

Het verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk

Samenvattend gezegd is digitaal drukken beter voor het milieu doordat er geen drukplaten gemaakt hoeven te worden. Daarnaast is er bij digitaal drukwerk nauwelijks papierverspilling. Hierdoor is digitaal drukwerk vaak sneller en qua kwaliteit is het inmiddels bijna gelijk. Offset drukwerk is voordeliger als je grotere oplages moet drukken. In kleine oplages, speciale papiersoorten of gepersonaliseerd drukwerk adviseren wij om te kiezen voor digitaal drukwerk.

Mocht je nog verdere vragen hebben over de verschillen tussen offset en digitaal drukwerk, neem dan zeker contact met ons op. Vul het contactformulier in of bel naar 075 628 8461.