Niet elk document of project heeft dezelfde afwerking. Bij Drukkerij Zaansprint begrijpen wij dat en bieden wij diverse papiersoorten in verschillende diktes aan. Zo weet u zeker dat u het juiste papier heeft, dat past bij uw project. Papier kan glad, glanzend, met structuur, mat of korrelig zijn. Elk product vraagt om zijn eigen papiersoort en papierdikte. Maar hoe weet u nu welke keuze u moet maken? Onderstaand vindt u een overzicht met een aantal belangrijke papiersoorten.

M.C.-papier
Machine coated papier heeft een speciale afwerklaag en geeft papier een matte oppervlakte. Dit soort papier is zeer geschikt voor brochures, visiekaartjes en schoolkranten.

Gesatineerd papier
Papier met een gladde oppervlakte is gesatineerd. Onder invloed van warmte, wrijving en druk is dit papier glad gemaakt. Er bestaan verschillende gradaties in satineren: mat, silk/halfmat en volledig gesatineerd.

Karton
Karton is dikker en zwaarder dan papier en daarom geschikt voor luxere kaartjes. Hierbij kunt u denken aan geboorte- of trouwkaartjes. Karton is niet glad of glanzend, maar geeft vaak wel een luxe en duurzame uitstraling aan een kaartje.

Drukpapier
De naam zegt het al: deze papiersoort wordt voornamelijk gebruikt voor drukopdrachten. Het papier neemt de inkt van de drukmachine goed op en zorgt ervoor dat drukopdrachten mooi uit de machine rollen.

Coating papier

Papier kan aan één zijde of aan beide zijdes worden voorzien van een coatinglaag. Bij papier wordt dit een strijklaag genoemd. Papier zonder coating heet ongestreken papier. Bij papier mét een coating spreekt men van gestreken papier. Met behulp van de coating wordt de uitstraling, kleur en bedrukbaarheid van het papier beïnvloed. Gestreken papier is zeer geschikt voor drukwerk op hoge resolutie zoals fotoboeken. Foto’s en teksten zien er op gestreken papier het mooist uit.

Bent u benieuwd welk papiersoort u nodig heeft voor uw drukopdracht? Neem dan contact met ons op, vul hier het contactformulier in, bel naar 075 – 62 88 461 of loop eens binnen in onze drukkerij aan de Zaanweg 21 in Zaandam. Wij geven u graag advies en verzorgen de drukopdracht met de grootste zorgvuldigheid voor u.

Terug naar overzicht