Digitaal drukken, hoogdruk, vlakdruk, diepdruk, PMS kleuren, CMYK, full colour bedrukking, zoveel grams papier, A0, A6, B1 formaat…. Er komen nogal wat termen voorbij als je iets wilt laten drukken. En elke keuze heeft invloed op de prijs. Dan is het wel handig als je weet waar je het over hebt. In dit artikel leggen we je graag uit hoe het zit. 

Drukwerk

Heb je 500 flyers of een visitekaartje nodig, dan kun je vanwege de lage oplage het beste voor digitaal drukken kiezen. De kosten zijn laag en de levertijd is snel. Heb je veel meer nodig en zijn het meerdere varianten, dan kun je beter naar de klassieke druktechnieken kijken. De opstartkosten zijn hoger, maar de prijs per stuk ligt veel lager. We onderscheiden de volgende klassieke druktechnieken:

  • Hoogdruk - Dit is de oudste drukvorm en wordt nauwelijks nog gebruikt. Je moet het zien als en stempel.
  • Vlakdruk, ook wel offset – Dit werkt met water en vet op platen. De inkt wordt vervolgens op een rubberen doek gedrukt en vervolgens drukt het rubberen doek het beeld op papier. Dit wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld folders.
  • Diepdruk - Gegraveerde lijnen in metalen platen worden gevuld met inkt, zodat een afdruk op het papier gedrukt kan worden. Dit is drukwerk van hoge kwaliteit en wordt o.a. gebruikt voor magazines en verpakkingen.
  • Zeefdruk – Dit is een soort sjabloontechniek en dit zie je terug op schilderijen en textiel. 

Meer weten over drukwerk? Lees dan ook dit artikel: 

Papier

Papier is er in allerlei soorten, maten en diktes. M.C. papier heeft een mat oppervlak en is geschikt voor brochures, visitekaartjes en schoolkranten. Gesatineerd papier is glad papieren geschikt voor bijv. flyers. Karton is dikker en geschikt voor promotiematerialen. Wilt u weten hoe het zit met de formaten? Lees dan dit artikel.  

De dikte van het papier wordt aangegeven in grammen. Het betreft hier het aantal grammen per vierkante meter vanuit het A0 formaat. Het is dus niet dat 1 A4’tje 80 gram weegt. Vanaf 180 gram hebben we het over karton. 80 gram is standaard bij briefpapier. Wil je een kleurplaat bestellen of een stevige flyer dan is 120-160 gram prima. Een plafondhanger is het beste op 300 gram. Dan trekt het niet krom en kijk je er ook niet doorheen. In de drukkerij kun je altijd de verschillende gewichten komen bekijken. Als je het in je handen hebt, kun je toch het beste voelen wat je nodig hebt. 

Kleur

Voor een gedetailleerde uitleg over kleuren kun je dit nieuwsitem lezen. Samengevat komt het op het volgende neer:

  • RGB – Dit is een afkorting voor de kleuren: rood, groen en blauw. RGB-kleuren worden weergegeven met een 6-cijferige kleurencode, deze code geeft de verhouding van deze kleuren aan
  • PMS – Deze kleurcode wordt wereldwijd gebruikt. Er zijn ca. 1500 unieke kleurcodes. Het betreft altijd 4 kleurenbedrukking of minder. 
  • CMYK – Dit is full colour bedrukking. CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Hiermee kun je elke kleur maken. CMYK wordt ook weergegeven in kleurcodes. Het betreft hier het percentage van de dekking per kleur.  

Wil je meer weten of advies van één van de Zaansprint medewerkers? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 62 88 461

Terug naar overzicht