Bij verschillende soorten drukwerk komen ook verschillende soorten afwerkingen kijken. Wij hebben een overzicht gemaakt van diverse afwerkingen die toegepast kunnen worden. Lees snel verder.

Cacheren

Voor een stevige grafische afwerking is cacheren de oplossing. Carcheren is het drukken van drukwerk op stevig karton. Met een tussenlaag wordt het drukwerk op het karton geplakt.

Lamineren

Bij lamineren wordt een dunne laag kunststof aangebracht op het drukwerk. Dit zorgt voor een luxe uitstraling en beschermt de bedrukte documenten tegen vocht. Vooral omslagen worden vaak gelamineerd.

Ponsen

Tijdens het ponsen slaat een machine gaten in papier. Hier kan bijvoorbeeld een lint of touwtje doorheen worden geregen. Leuk voor een geboorte- of trouwkaartje.

Plastificeren

Plastificeren is het dubbelzijdig aanbrengen van eenspeciale folie. Door een extra randje folie rondom het drukwerk aan te brengen word het drukwerk volledig afgesloten van buitenaf. Water en stofdeeltjes kunnen niet meer het document aantasten.

Sealen

Sealen wordt gebruikt voor het verpakken van brochures, folders of periodieken in folie.

Wire-o binden

Wire-o bindenis het binden van boekjes of (notitie-)blokjes met een metalen draadsysteem. Dit wordt veel toegepast bij scripties.

Stansen

Door van op maat gemaakte stansen gebruik te maken is het mogelijk om het drukwerk heel bijzonder te maken. Met stansen wordt er een vorm uit het papier gehaald. Hierdoor heeft u een bijzonder en creatief ontwerp.

Perforeren

Tijdens het perforeren wordt er in het drukwerk een scheurlijn aangebracht. Deze lijn maakt het makkelijker om documenten netjes af te scheuren. Een voorbeeld waar perforeren vaak wordt toegepast is de consumptiebon. Maar ook winkelbonnen en schrijfblokken zijn vaak van een scheurlijn voorzien.

Rillen

Rillen is het creëren van een vouwlijn. Bij folders zorgt het rillen ervoor dat het drukwerk netjes opengevouwen kan worden. Het rillen verkleint de kans op scheuren in het papier.

Snijden

De laatste stap in de afwerking is snijden. Er zijn speciale snijvormen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een visitekaartje met één hoekje.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verschillende soorten afwerking van drukwerk of Bent u op zoek naar een drukkerij? Neem contact op via 075 62 88 461 of vul het contactformulier in.

Terug naar overzicht