Letterpress wordt ook wel boekdruk of hoogdruk genoemd. Op zacht papier wordt het drukbeeld aangebracht zodat de teksten op de kaart staan gedrukt. Deze bedrukking is te voelen op het materiaal. Het resultaat is dat letterpress drukwerk een opvallend uiterlijk geeft.

Lettterpress drukken kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Hieronder staan een aantal veel gebruikte vormen van letterpress.

Foliedruk
Foliedruk word voornamelijk toegepast op oorkondes, certificaten, uitnodigingen en visitekaartjes. Alle ontwerpen zijn geschikt voor een foliedruk. Door een gegraveerd messingstempel of magnesiumcliché te verhitten tot ongeveer 120 graden komt foliedruk tot stand.  

Blinddruk of preeg
Bij blinddruk maken wij een indruk in papier met een stempel zonder inkt of folie. De preeg komt door een messingtempel en een contravorm tot stand.

Offsetdruk
Het meeste drukwerk wordt offset gedrukt. Bij full colour drukken worden vier drukplaten gemaakt. Bij offsetdruk wordt eerst een afbeelding overgezet van een plaat naar een rubberdoek. Vervolgens wordt de rubberdoek over het print oppervlak gedrukt.

Kleur op snee
Drukwerk met kleur op snee is drukwerk met gekleurde zijkanten. Uw (visite) kaartje ziet er een stuk leuker uit en valt veel meer op met gekleurde randen.

Stansen
De stansmes is een handige tool om vormen mee te snijden die de snijmachine niet kan maken. Met een stansmes worden ook rillen gezet.

Laserstansen
Laseren passen wij toe als de stans te gedetailleerd is om te maken met een mes. Met deze manier kunnen wij met hoge precisie figuren in de kaart snijden.

Rondhoeken
Het is ook mogelijk om zonder te stansen ronde hoekjes te krijgen. Door middel van een rondhoekmachine snijden wij de hoekjes er mooi af.

Meer weten?
Zaansprint kan u helpen met het letterpress drukken van uw kaarten. Ook voor ander drukwerk of vragen over drukwerk kunt u terecht bij Zaansprint. Neem voor meer informatie contact met ons op via 075 62 88 461 of vul het contactformulier in.

 

Terug naar overzicht