Hoogstwaarschijnlijk klinkt het woord resolutie u bekend in de oren. Dit begrip wekt wel regelmatig wat verwarring op. Er zijn veel synoniemen voor resolutie en veel verschillende waarden. De juiste resolutie vinden kan lastig zijn. Welke synoniemen overeenkomen met resolutie en welke waarden de juiste zijn, vertellen wij hieronder.

Resolutie, PPI of DPI

Resolutie is het aantal pixels van een beeldscherm, afbeelding of afgedrukt oppervlak. Hoe scherp een beeld is, hangt af van het aantal pixels. In principe geldt de regel: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Ook kunnen kleinere details en teksten goed worden weergegeven en gedrukt als de resolutie hoog is.

Een synoniem van resolutie is PPI. PPI betekent Pixels Per Inch, dit wordt ook vaak DPI genoemd. DPI staat voor Dots Per Inch. PPI en DPI zijn hetzelfde als resolutie. Al deze begrippen staan voor de scherpte van een afbeelding of beeld.

Resolutie wordt per apparaat/mogelijkheid verschillend uitgedrukt:

  • Resolutie van een beeldscherm: pixels
  • Resolutie voor een digitale foto: pixels
  • Resolutie voor een camera: megapixels
  • Resolutie voor een afgedrukte foto: PPI of DPI
  • Resolutie van een printer: PPI of DPI
  • Resolutie van een scanner: PPI of DPI

De juiste waarde per resolutie

Wanneer u een beeld creëert in bijvoorbeeld Photoshop kunt u vooraf de resolutie instellen. Voor drukwerk dat van dichtbij wordt bekeken raden wij een resolutie van 300 aan. Dit kunnen bijvoorbeeld flyers, visitekaartjes of brochures zijn. Wanneer u een beeld maakt dat men van een grotere afstand bekijkt raden wij een lagere resolutie aan, rond de 150 / 200 . Denk hierbij aan posters, banners of spandoeken.

Contact

Heeft u vragen over de juiste resolutie of wilt u een order plaatsen bij Drukkerij Zaansprint? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel naar 075 – 62 88 461.

Terug naar overzicht