Mooi drukwerk begint bij een goed ontwerp. Natuurlijk wilt u dat het ontwerp in de juiste kleuren wordt gedrukt. Op welke manier het ontwerp op wordt gemaakt, beïnvloed het eindresultaat. Gebruik bij het opmaken altijd de programma’s Illustrator, InDesign of Photoshop. In deze programma’s kunnen ontwerpen in drie kleursoorten worden opgebouwd: RGB, PMS en CMYK. Maar wat is het verschil en waarom kunnen gedrukte kleuren afwijken van de kleuren van het beeldscherm?

RGB

RGB is een afkorting voor de primaire kleuren: rood, groen en blauw. We horen u denken; rood, groen, blauw? Dit zijn inderdaad de primaire kleuren als het gaat om licht primaire kleuren. RGB-kleuren worden weergegeven met een 6-cijferige kleurencode, deze code geeft de verhouding van de primaire kleuren aan. Er kunnen bijna 17 miljoen kleuren worden gemaakt. Het RGB-model werkt, in tegenstelling tot PMS en CMYK, met licht. Het is daarom ook niet geschikt voor het drukken van relatiegeschenken, de kleuren in het ontwerp zullen niet 100% overeen komen.

PMS

PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Deze naam komt van het bedrijf dat deze manier van kleuren heeft gepubliceerd. Met dit wereldwijd gebruikte systeem wordt dezelfde codes gebruikt. Doordat kleuren er op een beeldscherm heel anders uit kunnen zien dan op het drukwerk, is het belangrijk dat er wereldwijd hetzelfde systeem wordt aangehouden. Zo weet u altijd dat de kleuren altijd gelijk zijn.

Iedere kleur heeft een unieke code en in totaal zijn er ongeveer 1500 verschillende PMS kleuren. Pantone kleuren zijn geschikt voor het bedrukken van relatiegeschenken wanneer er niet meer dan 4 verschillende kleuren worden gebruikt. Perfect voor bijvoorbeeld een logo of visitekaartje. Bij meerdere kleuren kies je voor CMYK aan.

CYMK

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Met deze kleuren zijn bijna alle mogelijke kleuren te maken. CMYK wordt gebruikt voor full colour drukwerk zoals foto’s en flyers. CMYK wordt weergegeven in kleurcodes. Deze beschrijven het dekkingspercentage. Heel soms is het nodig om CMYK om te zetten naar PMS bij bijvoorbeeld een logo, dan weet je zeker dat alle kleuren overeen komen.

Het krijgen van een specifieke kleur is van veel factoren afhankelijk. Bij Zaansprint denken we graag met de klant mee. Lever voor het beste resultaat de bestanden aan in CMYK of PMS. Heeft u problemen met het converteren? Dan helpen wij u natuurlijk graag. Bel naar 075 62 88 461 of vul het contactformulier in.

 

Terug naar overzicht