Voor drukwerk bestaan er heel veel soorten papier. Welk papier u het beste kunt kiezen, ligt aan wat u wilt laten drukken en wat u ermee wilt uitstralen. Wilt u weten welke papiersoorten er zijn voor drukwerk? Lees dan verder!

Gestreken papier

Gestreken papier wordt ook wel Machine Coated of MC-papier genoemd. De naam zegt het al, het papier wordt ‘gestreken’ en krijgt een coating. Hierdoor wordt de oppervlakte gesloten en gaat het papier glimmen. De inkt kan door een gesloten oppervlakte bijna niet in het papier trekken en u krijgt dus een hoge kleurkracht.

Ongestreken papiersoorten

Ongestreken papier wordt ook wel uncoated papier genoemd. Het papier is dus ongestreken, hierdoor is de oppervlakte ruw en neemt het papier tot wel 20% meer inkt op. De kleur is dus wat fletser omdat het meer in het papier getrokken is. Het leest rustiger doordat het papier niet reflecteert. Een boek is bijvoorbeeld op ongestreken papier gedrukt.

Sulfaatkarton

Sulfaatkarton is een kartonsoort en daarmee een stuk steviger dan de andere papiersoorten. Er zijn veel opties, u kunt bijvoorbeeld kiezen om een zijde gestreken en de andere zijde ongestreken te laten, hierdoor kunt u op de ene kant bijvoorbeeld schrijven en op de andere kant niet. Dit karton is zo stevig dat er geen scheuren of kreukels in. Dit karton wordt vaak gebruikt om ansichtkaarten te maken.

HVO

HVO is perfect voor visitekaartjes. Het is mat en geeft een rustige uitstraling ook handig als iemand er bijvoorbeeld iets op moet schrijven.

Textuurpapier

Textuurpapier is perfect voor bijvoorbeeld geboorte- en trouwkaarten. Door de textuur in het papier krijgt het een luxe uitstraling.

Wilt u meer informatie over papiersoorten of wilt u een van de bovenstaande papiersoorten laten bedrukken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 – 62 88 461.

Terug naar overzicht