U kent het misschien wel, u wilt een flyer bestellen en heeft een drukkerij gevonden die deze voor u kunt printen. Eenmaal dat de flyers bij u binnen zijn valt het u op de dat kleuren veel donkerder of lichter zijn uitgevallen dan u had gewild. Maar hoe voorkomt u het kleurverschil in drukwerk? Dat leggen wij uit!

Verschil tussen beeldscherm en print

De kleuren die u op uw beeldscherm ziet, zullen waarschijnlijk niet exact hetzelfde zijn als het drukwerk. Beeldschermen gebruiken namelijk RGB kleuren, terwijl drukkerijen CMYK-kleuren gebruiken. Dus met twee hele andere kleurenpaletten krijgt u nooit exact dezelfde kleuren.

Wat zijn CMYK kleuren?

CMYK staat voor de kleuren cyaan, magenta en yellow (geel). Door de kleuren cyaan, magenta en geel te mengen ontstaat donkerbruin/ zwart. Daarom is de kleur zwart (key) toegevoegd. CMYK-kleuren heeft een basis dat bestaat uit alle kleuren van het kleurenpalet. De kleuren worden opgelegd en nemen het reflecterende licht weg.

Wat zijn RGB kleuren?

RGB-kleuren staan voor rood, groen en blauw. Met deze kleurencombinatie kunt u hele felle kleuren creëren doordat het uitgangspunt licht is.

Hoe voorkom u kleurverschil in drukwerk?

Maak uw drukwerk in CMYK. Een CMYK-printer maakt gebruik van licht-absorberende cyaan, magenta en gele inkt, waarvan de kleuren worden gemengd met behulp van dithering, rasters, of een andere optische techniek. CMYK-printers leggen de kleuren op het drukwerk, waardoor als het ware het reflecterende licht wegvalt. Met als gevolg dat de kleuren op print anders uitvallen dan op een computermonitor.

Daarom accepteren drukkers vaak geen RGB kleuren en willen zij dat jij het in CMYK aanlevert. Dit maakt de kans kleiner dat u uiteindelijk teleurgesteld bent over de kleurverschillen tussen wat u verwacht en het uiteindelijke resultaat.

Wilt u uw drukwerk laten drukken zonder verrassingen zoals kleurverschil? Hierbij kan Zaansprint u helpen! Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 – 62 88 461.

Terug naar overzicht