Als u iets wil laten drukken krijgt u soms bepaalde termen te horen waarvan u niet precies weet wat het betekent. Vector en pixels zijn ook van die druktermen. Alhoewel pixel en vector bestanden veel op elkaar lijken zijn er toch verschillen die ze uit elkaar halen. Wij leggen het verschil graag uit.

Vector

Een vectorafbeelding of – bestand is opgebouwd uit eenvoudige meetkundige objecten zoals punten en lijnen. Een vectorbestand is samengesteld uit allerlei verschillende objecten. Al die objecten zijn weer samengesteld uit referentielijnen en die hebben allen hun eigen aparte kleur, vulling en lijnsoort. Deze referentielijnen blijven altijd hun vorm behouden, of u nou in- of uitzoomt. Het vectorbestandje zal altijd dezelfde kwaliteit en scherpte behouden.

Pixels

Een pixelbestand is opgebouwd uit enkel gekleurde puntjes. Als u inzoomt op een pixelbestand ziet u allemaal kleine gekleurde vierkantjes zien die samen de afbeelding. Als u de pixels te ver in- of uitzoomt dan zal u merken dat uw plaatje wat onscherper is geworden en dat de kwaliteit dus ook gedaald is. Dat komt omdat een pixel bestand altijd in de originele staat het beste is.

Het verschil

Het verschil is tussen vector en pixel is dat bij een vectorbestand de scherpte en kwaliteit hetzelfde blijft, ook al zoomt u in of uit. Bij een pixelbestand zal de kwaliteit en scherpte verslechteren omdat dan de pixels uitvergroot of verkleind worden. U kunt deze bestanden herkennen aan hun extensies: AI, EPS of PDF zijn vector bestanden (vaak gemaakt in Adobe Illustrator) en de extensies JPG, TIFF, PNG, PSD en BMP zijn pixel bestanden (vaak gemaakt in Adobe Photoshop).

Meer weten?

Wilt u meer weten over vector- en pixelbestanden of bent u benieuwd wat Zaansprint voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door gebruik te maken van het contactformulier of door te bellen naar 075 6288461.

Terug naar overzicht