Het goede lettertype draagt bij aan uw huisstijl en de uitstraling van uw drukwerk. De keuze aan fonts is inmiddels zo groot dat het vaak zoeken is naar een speld in een hooiberg om de juiste te vinden.

Lettertype-soorten

In de basis zijn er verschillende soorten lettertypen: Serif, Sans Serif en Script. Voor een goede keuze, begint u met een keuze uit een van deze richtingen.

Serif

De Serif-letters zijn voorzien van een schreef. De schreef is het pootje onder aan de letter, deze ‘pootjes’ begeleiden de ogen van de lezer over de regel. Een schreefletter is makkelijker te lezen en de letters worden minder snel verward met andere letters. Kranten, boeken en tijdschriften maken daarom vaak gebruik van een schreef.

Sans-Serif

Grote teksten, verkeersborden en andere korte teksten hebben geen begeleiding nodig, deze teksten worden vaak schreefloos opgemaakt. Ook digitale teksten worden vaak geschreven zonder schreef. Een beeldscherm bestaat uit pixels, dit laat een schreef vaak lastiger lezen. Letters zonder schreef komen over als zakelijk, clean, eenvoud, fris en modern.

Script

Script fonts zijn lettertypes die gebaseerd zijn op handgeschreven letters. Het is iets vrouwelijker en informeler, maar pas op want deze fonts geven al snel een rommelig effect!

Combinatie van lettertypen

Sommige lettertypen vullen elkaar aan, net als sommige kleuren dat doen. U kunt het beste voor 1 lettertype kiezen of 2 lettertypes die elkaar aanvullen. Wanneer er meerdere lettertypes door elkaar worden gebruikt lijkt dit al snel informeel, rommelig en onduidelijk.

Ook de ruimte tussen de letters is belangrijk. Staan deze dichter bij elkaar zorgt het voor meer impact, wanneer ze verder uit elkaar staan geeft het een modernere look.

5 tips voor het uitzoeken van een lettertype/font

-          Kies leesbare fonts welke aansluiten bij uw drukwerk en huisstijl.

-          Test de lettertypes en laat er andere mensen naar kijken.

-          Gebruik niet te veel fonts door elkaar, maximaal twee die goed bij elkaar passen.

-          Kies een lettertype dat bij het doel van de tekst past.

-          Kies een font buiten de standaard ingestelde computerfonts.

Bent u benieuwd naar alle mogelijkheden van de verschillende soorten fonts? Onze Zaansprint medewerkers geven graag advies. Neem contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 62 88 461.

Terug naar overzicht