Wat voor foto’s en afbeeldingen zijn geschikt om af te drukken? Hoe kunt u er voor zorgen dat uw foto er gelikt uitziet en alle aandacht trekt van de mensen? Niet elke foto komt namelijk even mooi uit de pers. In dit artikel behandelen wij de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen voor het perfecte plaatje.

Resolutie

De resolutie slaat op de kwaliteit en scherpte van een foto. Hoe meer pixels er per inch in een afbeelding zitten hoe hoger de resolutie. We meten de kwaliteit door de dpi te berekenen. Een hoger dpi staat voor een hoger aantal pixels per inch.  

Op de computer ziet een afbeelding met 72 dpi er prima uit. Alleen wanneer u deze afdrukt zult u zien dat dit tekort is. De algemene regel voor drukwerk is een dpi van minstens 150, maar het beste resultaat zult u bereiken bij een dpi van 300. Dit is de hoogst mogelijke resolutie die zichtbaar is voor het menselijke oog en daarom ideaal voor drukwerk.     

Hoe kom ik erachter hoeveel dpi mijn foto heeft?

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of een afbeelding scherp genoeg is. Al bent u in het bezit van het foto bewerkingsprogramma “Photoshop” kunt u de resolutie vinden door de foto te openen en te gaan naar “Afbeeldingsgrootte” in het tabblad “Afbeeldingen”. Niet in het bezit bent van Photoshop? Klik dan met rechtermuisknop op de foto en druk op “Eigenschappen”, kies vervolgens het tabblad “Samenvatting” en u kun de resolutie zien. Gebruikt u een Mac? Klik dan op foto openen, “Extra’s” en vervolgens “Toon infovenster”.

Te laag dpi? 
In veel fotobewerkingsprogramma’s is het mogelijk om de resolutie aan te passen. Let hierbij wel op dat de afmetingen automatisch mee veranderen.

Tot slot

Let er dus goed op bij het kiezen van een foto dat deze een hoog dpi heeft. Zorg dat de afmetingen niet teveel veranderen wanneer u de resolutie vergroot. Het is heel belangrijk dat afbeeldingen een hoge resolutie hebben voordat u deze laat afdrukken en het is een kleine moeite om dit te controleren. Zaansprint helpt u graag bij het kiezen van de juiste afbeelding voor uw drukwerk. Neem voor meer informatie contact met ons op via 075 – 62 88 461 of het contactformulier.

Terug naar overzicht