In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van de wenskaart, maar wat mensen niet weten is waar de traditie vandaan komt en hoe de kaart ontstaan is. Wij nemen u mee door de tijdlijn van de wenskaart.

Vroeger

In het oude China en Egypte werd er al gebruik gemaakt van het versturen en ontvangen van kaarten. In China was dat gebruikelijk om het nieuwe jaar te vieren en in Egypte om iemand de groeten te doen. Dit zijn de eerste vormen van een wenskaart geweest. In Europa werd het in de middeleeuwen pas echt gebruikt. Begin 15e eeuw werden er handmatige liefdesbrieven gemaakt en uitgedeeld aan de toebehorende persoon. In Duitsland begonnen ze toen ook al met nieuwjaarskaarten uit houtsnijwerk te maken.

De ontwikkeling in Amerika

De eerste kaart die is teruggevonden komt uit 1415, maar pas in 1800 werd het echt populair om ze te versturen. Dit kwam doordat de kaarten betaalbaar werden. Een jonge vrouw uit Massachusetts was de eerste uitgever in Amerika, ze verkocht haar eerste handgemaakte (liefdes)kaart in 1849. Daarna is haar uitgeversbedrijf succesvol geworden in het uitgeven van uitvoerig gedecoreerde kaarten.

De industrie van de wenskaarten is tot stand gekomen door een immigrant uit Duitsland. Louis Prang startte in 1856 een lithografie bedrijf in Boston. Dit groeide uiteindelijk uit tot een succesvol wenskaarten bedrijf. De kaarten die hij uitgaf waren van luxe en best prijzig, uiteindelijk moest hij zijn bedrijf verlaten omdat er meer goedkope wenskaarten op de markt kwam.

De ontwikkeling in Europa

In Europa werden wenskaarten alleen door de elite en rijken verstuurd. Hierdoor waren de kaarten heel kostbaar en werden ze altijd bezorgd met de hand. Dankzij de technologische ontwikkeling is de wenskaart getransformeerd tot een goedkope kaart die in duizenden aantallen tegelijk gedrukt kunnen worden. Daardoor kreeg iedereen de mogelijkheid om het te versturen of te ontvangen, ook doormiddel van de postbezorgers. En na vele ontwikkelingen en hypes zijn we nu gekomen waar we nu zijn. De mogelijkheden die er nu zijn met wenskaarten zijn oneindig en nog steeds is het speciaal om er één te krijgen.

Terug naar overzicht