Heeft u hard gewerkt aan uw eigen boek? Is het na al het schrijven tijd om het boek te laten drukken? Dan helpen wij u bij Zaansprint graag verder. Uw eigen boek laten drukken is erg spannend. U heeft er waarschijnlijk veel tijd en energie ingestoken en dan is dit het moment om het werk uit handen te geven. U heeft natuurlijk een bepaalde verwachting van het eindresultaat. Er zijn veel keuzes die u moet nemen, voor uw boek kan worden gedrukt. Wij hopen dat wij deze keuzes wat makkelijker kunnen maken. Wat is er allemaal mogelijk en waar moet u op letten? Dat leest u in ons artikel!

Een goede voorbereiding

Voordat u uw boek laat drukken moet u beslissen voor welk doeleinde uw boek gaat dienen. Gaat u het boek verkopen of is het boek voor eigen gebruik? Het doeleinde speelt waarschijnlijk een grote rol in de keuzes die u moet maken voor het boek.

Wilt u het boek verkopen? U zult dan met een paar factoren rekening moeten houden. Voordat het boek naar de drukker gaat, heeft het boek een ISBN-nummer nodig. Het ISBN-nummer komt op de achterkant van het boek te staan in de vorm van een barcode. Hier moet tijdens het ontwerp van de kaft rekening mee worden gehouden. Tijdens het drukken kan de barcode op de omslag worden geplaatst.

Hardcover of softcover?

Wat voor uitstraling wilt u uw boek geven? Kiest u voor een harde kaft of voor een zachtere goedkopere kaft? Softcover wordt ook wel paperbacks genoemd. Deze omslag is gemaakt van soepel en buigbaar materiaal.

Wilt u het boek een luxe uitstraling geven? Dan kunt u het beste kiezen voor een hardcover. Dit is wat duurder, maar hardcover boeken gaan over het algemeen langer mee. Simpelweg omdat de cover van steviger materiaal is gemaakt.

De bindwijze van uw boek

Uw boek moet uiteraard ook gebonden worden. Er zijn twee methoden waaruit u kunt kiezen bij het binden van uw boek:

  1. Genaaid gebonden

Het boek bestaat uit aan elkaar gevouwen bladeren die door middel van garen aan elkaar zijn genaaid. Deze bladeren worden vastgenaaid in de rug van het omslag. Een genaaid boek is over het algemeen wat soepeler dan een gelijmd boek. Deze boek blijven daardoor wat mooier open liggen. Een genaaid boek kan zowel met een soft- als een hardcover worden afgewerkt.

  1. Gelijmd gebonden

Bij gelijmde boeken worden de pagina’s niet aan elkaar gevouwen. Het boekblok bestaat uit losse pagina’s die aan elkaar zijn gelijmd. Het boekblok wordt aan de omslag gelijmd. Dit is een goedkopere manier van binden en wordt veelal gebruikt bij boeken die in grote oplagen worden geproduceerd.  

De meest gekozen papiersoorten

Er zijn onwijs veel papiersoorten die u kunt gebruiken voor in uw boek. Wij hebben de drie meest gekozen voor u geselecteerd.

  1. Biotop papier

Biotop papier is een prachtig gebroken wit papier. Het papier heeft een matte uitstraling en het is makkelijk om op dit papier te schrijven en het te bestempelen. Het is chloorvrij gebleekt en bevat geen witmakers. Door de gebroken witkleur heeft het papier een elegante en milieuvriendelijk uitstraling

  1. Silk MC papier

Silk MC papier is een matglanzen  glad papiersoort. MC betekent machine coated. Dit betekent dat het papier machinaal is gewalst en gestreken. Dit papier is voorzien van een coating, waardoor het gemakkelijk te bedrukken is. Door dit proces voelt dit papier vaak wat slapper aan.

  1. HVO papier

HVO papier is de afkorting van houtvrij ongestreken papier. Dit papier heeft een vrij ruwe structuur en is leverbaar in wit en een aantal andere kleuren. Houtvrij is een misleidende naam. HVO bevat namelijk gewoon hout, alleen er zit weinig lignine in. Dit stofje zorgt ervoor dat het papier verkleurd. HVO blijft dus lang mooi wit.

Wilt u graag uw boek op professionele wijze laten drukken? Zaansprint helpt u hier graag bij. Neem voor meer informatie contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 62 88 461.

Terug naar overzicht