De old school manier van drukken ‘stempelen’ is al lange tijd ingeruild voor zeer geavanceerde drukmachines. Er zijn een tal van druktechnieken, maar het verschil is terug te vinden in de manier waarop de inkt wordt aangebracht. Naast de klassieke druktechnieken kunnen we anno 2016 natuurlijk niet meer op het digitale drukwerk heen. Welke druktechnieken zijn er allemaal en hoe werken deze?

Hoogdruk

Even terug in de tijd: hoogdruk is de oudste manier van drukken, in de praktijk zien we dit ook niet vaak meer terug. Deze traditionele manier van drukken is uniek. Als voorbeeld kunt u het beste een stempel nemen, de hoogdrukvorm kan ook een plaatje linoleum of een houten plank zijn, hierdoor wordt de tekening uitgespaard. Bij het ontwerpen moet worden opgelet dat de afdruk in spiegelbeeld is. Vervolgens worden alleen de hoge delen met de inkt bedekt, de drukvorm is dan voorzien van inkt en vervolgens kan er worden afgedrukt.

Vlakdruk

Vlakdruk wordt ook wel offsetdruk genoemd, bij deze klassieke druktechniek stoten water en vet elkaar af. Hierbij wordt de drukplaat bevochtigd waarbij gladde delen het water afstoten en ruwere delen het water aantrekken. Hierdoor neemt de vette tekening alleen het inkt op. Vervolgens kan de tekening worden afgedrukt, ook hier is er sprake dat het beeld in spiegeldbeeld wordt afgedrukt.

Diepdruk

Diepdruk is een klassieke druktechniek waarbij vroeger bijvoorbeeld zilveren borden werden voorzien van gegrafeerde elementen. De gegraveerde lijnen werden vol getamponneerd met inkt en de bovenliggende gepolijste delen werden vervolgens goed schoon gemaakt, zodat een afdruk op het papier gedrukt kon worden. Dit werd gedaan aan de hand van een burijn, een heel fijn gutsje, deze steekt de lijnen uit een tevoren gepolijste plaatkoper of zink. Hoe dieper de burijn in het metaal wordt gedreven, hoe dieper en breder de groef is, des te meer inkt er bij het afdrukken in kan en hoe zwarter de lijn wordt in de afdruk. De afgedrukte gegraveerde lijn is karakteristiek omdat de afscheiding tussen lijn en papier scherp is. Diepdruk wordt gezien als duurzaam en als echt kwaliteitsdrukwerk.

Doordruk

Vroeger werd deze klassieke druktechniek gebruikt bij het bedrukken van stoffen. Dit is een techniek dat valt onder de sjabloontechniek. Deze druktechniek wordt gebruikt bij de zeefdruk, de stencildruk en de sjabloondruk. De zeefdruk is terug te zien in bijvoorbeeld terugkerende motieven in schilderijen. Bij de zeefdruk bestaat de drukvorm uit een nylon of polyester gaas en de zeef waaraan een sjabloon is geplakt die gespannen is op een raamwerk. De gaten in het gaas die niet door het sjabloon zijn afgedekt zorgen voor de inktdoorlating. Het materiaal dat bedrukt moet worden, wordt onder het raam gelegd en de inkt wordt door middel van een rakel van rubber over dit gaas uitgestreken. De rakel zorgt ervoor dat de inkt door de gaten in het gaas wordt geperst op het te bedrukken materiaal.

Digitaal drukken

Het digitale printen is ondenkbaar en we kunnen eigenlijk niet meer zonder. Het belangrijkste verschil met de oudere druktechnieken is dat de vaste kosten per drukopdracht veel lager liggen. Daarentegen zijn de variabele kosten per gedrukt element een hoger dan bij de klassieke druktechnieken. Daarnaast is digitaal drukwerk van groot belang bij het behalen van deadlines. Dankzij de snelheid van digitaal drukken is het mogelijk om alles in korte tijd te drukken en op tijd af te krijgen.

Wilt u meer weten over de druktechnieken en welke technieken Zaansprint gebruikt? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel naar 075 62 88 461.

 

Terug naar overzicht