Wanneer u iets laat drukken krijgt u vaak een aantal termen naar uw hoofd geslingerd. Wij begrijpen dat u hier niet altijd uitkomt en daarom hebben wij belangrijke begrippen uitgelegd.

Resolutie

Een afbeelding wordt weergegeven in een groot aantal pixels. Pixels zijn piepkleine punten die samen een afbeelding vormen. Des te meer pixels er zijn des te groter de afbeelding is. De scherpte wordt bepaalt door het (dpi) aantal. Dpi staat voor dots per inch, dit betekent dus dat bij een afbeelding of andere drukwerk met 300 dpi er 300 punten zitten in één inch. Het beeldscherm van een televisie of een computer heeft aan een lage resolutie genoeg om een afbeelding scherp weer te geven, 72 dpi is voldoende. Veel afbeeldingen die online gevonden worden zijn van een lagere kwaliteit en dus niet geschikt als drukwerk.

Twee afbeeldingen met hetzelfde aantal pixels maar met een groot verschil in dpi zijn niet even groot. Hoe meer dpi, hoe kleiner de afbeelding wordt omdat er meer pixels nodig zijn om de oppervlakte te vullen. In photoshop is het mogelijk om een afbeelding te vergroten, dit raden wij af. Er worden namelijk pixels bijgemaakt wat ten koste gaat van de kwaliteit van de illustratie. Zorg er voor dat u begint met afbeeldingen met een hoge resolutie en de juiste instellingen van uw document om een ontwerp te maken. Hierdoor voorkomt u dat u opnieuw moet beginnen omdat de afbeelding niet scherp genoeg is voor drukwerk.

RSG of CMYK (kleuren)

Elk full colour drukwerk kan worden opgebouwd uit 4 basiskleuren, genaamd CMYK. Cyaan (blauw), Magenta (roze), Yellow (geel) en Key (zwart). Door deze basiskleuren te mengen is het mogelijk om bijna alle kleuren te maken.

RGB is heel anders dan CMYK. RGB bestaat uit de kleuren (rood, groen en blauw) en is alleen geschikt voor lichtbronnen zoals tv’s en computerschermen. De pixels bij RGB zijn kleine (led)lampjes, hierdoor is de kleur feller en het spectrum beduidend breder.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de betekenis van termen binnen het drukjargon of heeft u andere vragen over drukwerk? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 075 62 88 461 of door gebruik te maken van ons contactformulier.

Terug naar overzicht