De postzegel is een uitvinding geweest die de wereld van de posterij compleet veranderde. De man die de postzegel bedacht is zelfs geridderd voor zijn goede prestatie. Bent u benieuwd geworden naar het verhaal van de postzegel? Lees dan snel verder!

Hoe verstuurde men vroeger de post

Terug in 1800 was het nogal een zooitje bij postbedrijven. Voor 1840 kon de postverstuurder zelf kiezen of er wel of niet betaald werd voor het versturen van de post. Wanneer de verzender niet betaalde werden de kosten verhaald op de ontvanger. Veel ontvangers weigerden echter te betalen.

Wat ook regelmatig gebeurde was dat de boodschap op een envelop werd geschreven. Hierdoor kon de ontvanger de tekst lezen en daarna weigeren om de post ook daadwerkelijk aan te nemen – en er dus voor te betalen. Zo vingen de posterijen vaak niks voor hun verleende dienst en was een georganiseerde administratie ver te zoeken.

Het ontstaan van de postzegel

Een Britse onderwijzer genaamd Rowland Hill kwam met een kleine uitvinding die de manier van post versturen compleet veranderde. Hij bedacht de postzegel die drie jaar na zijn uitvinding ook echt werd doorgevoerd. Het ging om de Penny Black, een zegel met afbeelding van koningin Victoria. Door de komst van de postzegel kon post voortaan vooruitbetaald worden. De Penny Black dankt zijn naam de zwarte kleur van de zegel en aan het feit dat de kosten voor de zegel 1 penny bedroegen.

De prijs voor het versturen van een poststuk was voor de invoering van de postzegel duurder. De postzegel zorgde voor een toename in het versturen van post. De Penny Black had overigens geen langdurig leven; door de zwarte kleur van de postzegel waren de poststempels niet goed te onderscheiden. Na een jaar kwam daarom de Penny Red, de rode variant van de eerste postzegel.

Terug naar overzicht